Samverkan


Om BID
Fastighetsägare i Järvas verksamhet bygger till stor del på den internationellt erkända modellen BID (Business Improvement District). Utgångspunkten för BID är de stora positiva effekter som uppnås när fastighetsägare och offentliga aktörer organiserar sig i en stabil och långsiktig samarbetsorganisation, för att tillsammans förverkliga möjligheter och ta sig an utmaningar i ett geografiskt avgränsat område.
BID-inspirerad samverkan skapar värden som ingen aktör har förmåga att skapa själv – till nytta för boende, besökare, yrkesverksamma, företag, fastighetsägare, kommunen och samhället i stort. Det är en plattform för hållbar områdesutveckling, som ger goda förutsättningar att nå gemensamma mål om trygga, levande och attraktiva stadsdelar.


Vår modell
Den svenska varianten av BID är inriktad på frivillig samverkan, medan den modell som används i bland annat USA bygger på tvingande lagstiftning. I Sverige finns BID-inspirerad samverkan på många platser idag, främst i de större städerna. Modellen används för att komplettera existerande offentlig service och göra området tryggare och trivsammare, vilket i sin tur leder till ökad attraktivitet och högre fastighetsvärden.
Läs gärna mer i vår Frågor och svar om BID-inspirerad samverkan
Samarbetspartners
Fastighetsägare i Järvas närmaste samarbetspartners är Järva stadsdelsförvaltning, Trafikkontoret på Stockholms stad, Polismyndigheten och Fastighetsägarna Stockholm. Även Storstockholms brandförsvar, Hyresgästföreningen, andra lokala föreningar och medborgare deltar ofta i våra trygghetsvandringar och andra öppna aktiviteter.
Vi ingår också i den lokala samverkansöverenskommelsen mellan Järva stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Järva.
Det finns även ett nära samarbete med systerföreningarna i Stockholms stad; Hässelby-Vällingby Fastighetsägare, Rågsveds Fastighetsägare och Skärholmens Fastighetsägare. Utanför Stockholms stad har Fastighetsägare i Järva även samarbete med BID-inspirerade föreningar i Upplands Väsby, Göteborg och Malmö.


Utredning om obligatorium
Den svenska regeringen tillsatte 2023 en statlig utredning, Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön, som har sin utgångspunkt i Tidöavtalet. Utredningens uppdrag är att undersöka hur en obligatorisk platssamverkan mellan fastighetsägare, kommun och polis skulle kunna införas i utsatta bostadsområden.
Fastighetsägare i Järvas ståndpunkt är att eventuella förändringar behöver göras på ett sätt så att dagens välfungerande samarbetsmodell inte äventyras eller försämras.