Förra året tog Fastighetsägare i Järva, Järva stadsdelsförvaltning och Utvecklingsenheten avdelning förskola i Stockholms stad, fram en ny arbetsmetod för att inkludera barn i det lokala trygghetsarbetet. Metoden, som fått namnet Virtuell trygghetsvandring för barn, ska göra det enklare för förskolor, skolor och fritidsverksamheter att delta i vandringarna med hjälp av digitala verktyg.
Under våren 2025 har vi fortsatt arbetet. Istället för att fysiskt gå en trygghetsvandring, visades barn från två förskolor i Akalla och Spånga nu i april en film med platser som barnen ofta vistas på. Med stöd av pedagoger fick barnen möjlighet att diskutera sina intryck och lyfta fram platser eller företeelser som kändes otrygga, eller saker som barnen saknar på platserna.
Syftet med metoden är att skapa ett lättillgängligt och barnanpassat sätt att arbeta med trygghet, där barns röster får ta plats i enlighet med Barnkonventionens artikel 12. Målet är också att metoden ska kunna vara en återkommande del av stadsdelsförvaltningens trygghetsarbete och bidra till att barns perspektiv beaktas i utvecklingen av Järvas offentliga miljöer.
Så här beskriver barnen bland annat hur de ser på sina närmiljöer:
- Torget ska ha stora röda hjärtan där glitter och fjärilar kommer ut.
- På torget ska det finnas en glasskiosk i tre våningar och sittplatser för familjer.
- En fotbollsplan ska finnas på torget.
- Torget ska ha robotar som hjälper polisen fånga tjuvar.
- En rullande stock i lekparken är rolig, man flyger till rymden, men den är också farlig och går fort.
- Det är kul att leka i buskar, men vuxna ser inte var man är.
Barnens synpunkter och önskemål har samlats in och skickas vidare till aktuella fastighetsägare och andra aktörer med ansvar för utomhusmiljön, bland annat inför upprustningen av Akalla torg. En uppföljning planeras efter sex månader för att ge återkoppling till barnen.