Att trygghetsbesiktiga en fastighet är ett bra verktyg för fastighetsägare i deras arbete att motverka brott och öka tryggheten i sina fastigheter. Vid en trygghetsbesiktning gås såväl utemiljö som trapphus, källare, vindar, tvättstugor mm igenom. De brister som uppmärksammas protokollförs och efter genomförd besiktning får fastighetsägaren ett omfattande protokoll med såväl brister som åtgärdsförslag. På sikt kan dessa besiktningar och åtgärder leda till en trygghetscertifiering av fastigheten.
Kontrollen utförs med en checklista, som kan användas både i befintlig bebyggelse och i nyproduktion. Metoden är beprövad och har gett dokumenterat goda resultat med kraftigt minskad utsatthet för brottslighet och ökad upplevd trygghet i de bostadsfastigheter där de åtgärder som krävs genomförts.
– Förvaltare, fastighetsskötare och bovärdar känner sina fastigheter väl och har en god inblick i vad som behöver göras. Men med en trygghetsbesiktning får de ett extra par ögon med ett brottsförebyggande fokus. Det får dessutom ett protokoll som kan fungera som ett bra underlag för framtida planering, säger Jonathan Gustafsson Berg, projektledare hos Fastighetsägare i Järva.
Medlemmarna i föreningen arbetar systematiskt med trygghetsbesiktningar och åtgärder till följd av dessa. Det har inneburit att bostadsinbrotten minskat kraftigt i Järva. Det visar bland annat en studie av arbetsmetoden 2007-2020 som föreningen låtit göra med stöd från Brottsförebyggande Rådet. Du kan läsa mer om den här.
Victoriahem besiktigar samtliga fastigheter
Under 2022 års första månader har Fastighetsägare i Järva genomfört 12 trygghetsbesiktningar i Victoriahems fastighetsbestånd.
– Vi är en stor aktör i Järva och ser därför samverkan med andra samhällsaktörer som en naturlig del av verksamheten. Därför känns det extra kul med samarbetet genom Fastighetsägarföreningen i Järva, säger Daniel S Mattsson, regionchef på Victoriahem.
Text och foto: Katarina Magnusson